Frunda György

CARTE DE VIZITĂ

 • Data și locul nașterii: 22 Iulie1951, Târgu Mureș
 • În 1974 a obținut diploma de licență al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai
 • 1991 studii postuniversitare la Salzburg
 • Între 1991-1992 a absolvit cursul Future of Europe la Londra
 • Din 1990 este membru al Parlamentului României, până în1992 în calitate de deputat, iar apoi de senator
 • Președintele delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
 • Președintele Comisiei de Monitoring al Consiliului European
 • Președintele Consiliului Reprezentanților Unionali ai UDMR
 • CE ÎMI PLACE

  Pentru mine Transilvania este sinonim cu cei dragi, cu termenul de acasă. Este greu de descris în cuvinte sentimentul pe care îl trăiesc atunci când vin dinspre București în Ardeal. Odată cu traversarea munților Carpați, sufletul meu se liniștește, se schimbă atmosfera, razele solare sau ploaia. Pur și simplu sunt acasă. Aici unde părinții și bunicii mei au fost acasă, și unde - am speranța –că și copiii mei se simt acasă.

  HOBBIURI

  În timpul liber citesc, fac sport (îmi plac îndeosebi să înot, să schiez, să joc tenis), sunt amator de teatru. În materie de muzică îmi plac operele compozitorilor preclasici și clasici (Albioni, Vivaldi, Mozart, Beethoven sunt preferații mei), dar la fel de mult îmi place și muzica rock, ca de pildă formațiile LGT, Omega, Beatles, Rolling Stones, sau solistul Ray Charles, dar ascult cu placere și muzică jazz sau blues. Mâncărurile mele preferate sunt: supa de miel, friptura de miel și varza secuiască, iar acestea trebuie să fie urmate de apa minerală și un vin bun.

  Printre scriitorii preferați îi pot enumera pe: Márai Sándor, Erich Maria Remarque, Wass Albert și Szabó Magda

  Consider deosebit de importantă reprezentarea maghiarimii din România la Bruxelles. Parlamentul European este cel care decide viitorul Europei, cel care întemeiază instituțiile Uniunii Europene. Aparatul legislative de la Bruxelles nu s-a ocupat până în prezent de chestiunile privind minoritățile.

  Parlamentul European este locul unde trebuie elaborată și supusă aprobării o convenție privind drepturile omului/minorităților, prin intermediul căreia se poate asigura rămânerea minorităților naționale pe pământul natal.

  Acesta este scopul meu pe perioada mandatului de europarlamentar.

  Ce vreau să obțin în calitate de europarlamentar?

  Este evident că sarcinile care mă așteaptă sunt de mai multe feluri. Pe lângă chestiunile ce vizează dreptul în general, drepturile umane aș dori să mă ocup și de cele privind regiunile. Este necesar un lobby serios pentru ca România și implicit regiunile locuite de maghiari să obțină sume mai mari din fondurile europene.

  La Bruxelles se va decide de exemplu, care va fi cota de contribuție pentru lapte sau cartofi a României și ar fi de dorit ca aceasta să fie cât mai însemnată. Trebuie să obținem ca maghiarii din Transilvania să nu fie nevoiți a cumpăra cartofii din import ci mai degrabă cartoful din secuime să fie exportat în statele membre ale UE.

  Sunt de părere că, rezultatele mele în domeniul drepturilor umane sau în oricare alt domeniu îmi conferă destulă experiență pentru ca alături de colegii mei să implementăm proiectele enumerate mai sus.

  Iar dacă mă gândesc la realizările mele, pot să amintesc de exemplu adoptarea de către Consiliul Europei a propunerii nr. 1735 privind ideea de națiune, retrocedarea/recuperarea Palatului Episcopal romano-catolic din Oradea, sau legea privind acordarea de despăgubiri celor care au platit avans pentru achiziționarea de autoturisme Dacia înainte de 1 noiembrie 1990.

  Consider deosebit de importantă decizia Curții Europene a Drepturilor Omului din data de 27 septembrie a.c. în „procesul Agache”, conform căreia cei patru condamnați din Târgu Secuiesc Reiner Antal, Paizs Ottó, Héjja Dezső și Konrad János, vor beneficia de despăgubiri morale și materiale.

  Am încredere, că activitatea și rezultatele mele de până acum vor contribui în mod decisiv la votul Dvs. de sprijin din 25 Noiembrie