Sógor Csaba

CARTE DE VIZITĂ

  • s-a născut pe 12 mai 1964 la Arad
  • În prezent trăiește la Miercurea Ciuc alături de familia sa care numără patru copii
  • În 1988 a absolvit cursurile universitare ale Institutului Teologic Protestant din Cluj
  • Între 1988-1999 este pastorul Bisericii reformate din Ciceu
  • În 1992 ia parte la Zürich și Basel la cursuri teologice postgraduale
  • Între 1999-2000 este consilierul ecumenic și responsabil ci relațiile externe al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului 
  • din 2000 este senator UDMR de Harghita
CE ÎMI PLACE

Iubesc Transilvania...

Copilăria mi-am petrecut-o la Arad și Câmpia Turzii, iar vacanțele de vară la bunicii mei din Odorheiu Secuiesc. Acestea constituie primele mele experiențe semnificative despre ce înseamnă frumusețea meleagurilor transilvane. Apoi m-am îndrăgostit de Țara Ciucului. Aici, ca pastor a 19 sate, am avut șansa să cunosc oameni extraordinari.

HOBBIURI

În timpul liber îmi face plăcere să merg în excursii cu familia, îmi place să joc șah.
În materie de muzică îmi plac formațiile Simon and Garfunkel și Ghymes, iar preferința culinară este prăjitura cu mac. La capitolul vinuri pe primul loc se află cadarca.  Dintre lecturi aș aminti cu precădere trilogia initulată Transilvania a lui Móricz Zsigmond.

Nu am un film preferat anume, de fiecare dată cea mai recentă experiență e și cea mai puternică, acum de exemplu pelicula Kingdom of Heaven.

Nici nu mai teste necesar să amintesc, că toți locuitorii Ciucului sunt obligatoriu și susținători ai echipelor de hockey Sport Club Miercurea Ciuc și HC Csíkszereda.

Maghiarii din Ardeal au nevoie de un candidat credibil, cu trăsături și valori profund creștine. Consider că am reușit să dezvolt relații bune cu toți cei din jur, și de fiecare dată am militat pentru colaborare și unitate. Aș dori să extind și să dezvolt  aceste relații ,iar astfel să pot reprezenta în mod eficient problemele comunității maghiare din Ardeal în Parlamentul European. Persoana mea reprezintă garanția că cele două părți vor desfășura o campanie onorabilă.

O Transilvanie europeană, o Europă transilvăneană

În Europa trebuie asigurat tuturor dreptul de exprimare și trasmitere a mesajelor  - inclusiv a mesajelor politice și guvernamentale – în limba pe care o înțelege cel mai bine. Iar în calitate de cetățeni europeni și maghiarii din România au acest drept. Acest fapt nu reprezintă un privilegiu ci un drept. 
Reprezentarea maghiarimii nu poate fi o aspirație egocentrică. Dacă avem țeluri comune pe care le prezentăm pe scena politicii europene, atunci avem șanse să găsim parteneri pentru realizarea acestora.
Bruxelles în schimb este acel spațiu de acțiune politică unde acest scop al nostrum este considerat ca atare, deoarece în numeroase state membre ale Uniunii Europene aceasta funcționează în mod natural. Este în avantajul conviețiurii dintre majoritate și minoritate dacă sunt respectate drepturile minorităților.

Acasă....

În calitatea mea de senator de Harghita, la jumătatea primului mandat am instituționalizat și am permanentizat întâlnirile cu cetățenii din circumscripția mea. În declarațiile mele politice am avut șansa să apăr personalități, ale căror nume, într-o altă epocă nici nu puteau fi rostite: Wass Albert, Daday Loránd, Bayer Zsolt, Szoboszlay Aladár, respectiv participanții la Revoluția de la 1956, printre care și români ca de exemplu Mărginean Aurel.
Am contribuit la introducerea învățării limbii maghiare în școlile din zonele locuite de ceangăi, am ințiat în Parlament alături de colegii mei mai multe proiecte de lege privind autonomia, am obținut o reconsiderare din partea majorității române a simbolurilor naționale române și maghiare, mi-am asumat și am prezentat la Bruxelles problema universității maghiare.
Am încredere, că Secuimea simte și își cunoaște datoria pe care o are la data de 25 Noiembrie. Iar secuilor le transmit, că autonomia Secuimii acum poate beneficia de o nouă șansă dacă în arena europeană, o echipă unită luptă pentru acest deziderat.