Winkler Gyula

CARTE DE VIZITĂ

 • actualmente ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației
 • candidat al UDMR la alegerile pentru Parlamentul European
 • s-a născut la Hunedoara în 1964
 • în 1988-ban a obținut diploma de inginer în electronică la Universitatea Tehnică din Timișoara
 • în 2001 economist licențiat al Universității de Științe din Petroșani
 • între anii 2000 și 2004 – deputat UDMR de Hunedoara în Parlamentul României, membru în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci.
 • Din Noiembrie 2004 până în primăvara anului 2007, ministru delegat pentru comerț al cabinetului Tăriceanu  
 • În perioada aprilie – iulie 2007, Secretar de Stat pentru comerț  în cadrul Ministerului pentru IMM, Comerț, Turism și Profesii Liberale
 • CE ÎMI PLACE

  Transilvania are mii de aspecte pozitive, iar din acest motiv mă simt bine aici. Totodată pentru mine este important și faptul că aici se află și mormântul bunicului meu.
  Aceasta reprezintă o legătură extrem de puternică cu pământul natal la care nu aș renunța niciodată.
  Iar în calitate de tată, mă străduiesc ca fii mei să simtă același atașament față de meleagurile pe care s-au nascut.

  HOBBIURI

  În timpul liber, mă ocup mai ales de grădinărit. În domeniul muzicii pe lista mea de preferințe se află formațiile Pink Floyd, Queen și Dire Straits.
  Îmi place gastronomia ardeleană și consum foarte rar bere. Autorul meu preferat este Ernest Haemingway, am lecturat toate romanele sale nu doar în limba maghiară ci și în limbile română, engleză și franceză.

  Urmăresc puține programe la televizor, mă interesează doar emisiunile de știri și talk-show, deoarece natura activității mele presupune să fiu foarte informat.

  Filmul preferat este Pink Floyd: The Wall – the movie

  Aderarea la Uniunea Europeană a avut loc, însă provocările integrării se află încă în fața noastră. Iar răspunsul la aceste provocări este: responsabilitate. Asumarea unui mandat în Parlamentul European, înseamnă: responsabilitate.
  Responsabilitate ACOLO – în Bruxelles și Strasbourg - a politicianului maghiar din Transilvania, care trebuie să își reprezinte țara și comunitatea, având o experiență politică adecvată, o pregătire profesională și un simț diplomatic pe măsură. 
  Responsabilitate AICI – în Transilvania și București – a politicianului maghiar din Ardeal, care trebuie să apropie instituțiile Uniunii Euroepene de viața cotidiană a maghiarimii din Transilvania. 

  Care vor fi preocupările mele în Parlamentul European?

  Consider, că inevitabilitatea aspectului economic al integrării presupune o reprezentare eficientă a intereselor economice, cunoscând pe deplin tendințele economiei globale și europene.
  În calitate de parlamentar European aș activa cu plăcere în cadrul Comisiei pentru Buget, al Comisiei Economice și Monetare, respectiv cel al Comerțului Internațional.  
  În ceea ce privește pregătirea mea profesională, am realizat transparentizarea sistemului din domeniul comerțului exterior, iar datorită acestui fapt se înregistrează tot mai multe intreprinderi mici aparținând maghiarilor din România, ceea ce nu se întâmplase în anii precedenți.     

  Provin dintr-o regiune unde maghiarii trăiesc în minoritate…..

  În toamna acestui an fiul meu a început cursurile în clasa I la Hunedoara în limba maghiară – iar de acum încolo va avea posibilitatea ca până la terminarea liceului să învețe în limba sa maternă. Acest lucru îmi oferă satisfație ca tată și politician în același timp.
  Pe parcursul anilor prin intermediul UDMR am susținut importanța sprijinirii regiunilor aflate în diasporă. 
  Mă consider un om perseverent, pregătit, respectiv în continuă formare din punct de vedere profesional, iar din acest motiv funcția de reprezentant în Parlamentul European este o provocare deosebită pentru mine.