Bíró Rozália

CARTE DE VIZITĂ

· S-a născut  în luna mai a anului 1965 la Târgu Mureș
· Licențiată în Economie specialitatea Industrie, Transport și Comerț la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
· Între 1997-1999 studentă la Open University Business School
· Din 2001 la propunerea consilierilor județeni din Bihor, este viceprimar responsabil pentru activitatea economico-financiară, socială și imobiliară a municipiului Oradea
· Din 2003 este membru al Consiliului Reprezentanților Unionali ai UDMR
· Din 2005 este președinte al Comisiei Electorale Județene Bihor a UDMR

CE ÎMI PLACE

Iubesc Ardealul….
Transilvania reprezintă o regiune deosebită a acestei țări. Mireasma pădurilor de brad din Harghita, peisajul magnific al munților de acolo, arta populară secuiască, maramureșeană sau bihoreană, vestita noastră ospitalitate, atașamentul profound față de pământul natal și nu în ultimul rând NOI, ardelenii facem ca locurile acestea să fie atât de speciale.  

HOBBIURI

În puținul timp liber pe care îl am la dispoziție îmi face plăcere să călătoresc, să merg în drumeții cu familia. Fiind o împătimită a cărților, oriunde merg îmi place să cumpăr cărți, iar cine mă cunoaște știe despre mine că singurele cadouri pe care le accept sunt cărțile.
Romanul meu preferat este Quo Vadis scris de Henryk Sienkiewicz. La televizor urmăresc emisiunile de știri (datorită domeniului în care îmi desfășor activitatea), dar ca să mă deconectez îmi place să vizionez filme documentare.
Având copii mici sunt expertă în domeniul desenelor animate, însă pentru filme artistice chiar nu îmi mai rămâne timp. Dar dintre cele văzute până acum, pot să spun că filmele favorite sunt: A Rettenthetetlen és A valami Amerika.
În materie de muzică ușoară formația Queen este preferata mea, iar la capitolul muzică clasică ascult cu încântare toate compozițiile semnate de Richard Strauss. Îmi plac specialitățile culinare variate, dar șnițelul parizian, ficatul de pui și plăcintele rămân întotdeauna favorite.
Însă înainte de toate, orice minut liber pe care îl am îl petrec alături de copiii mei.
Afirmațiile de genul “Tu ești cea mai dragă mămică din lume” ale fiicei mele Bernadett în vârstă de 4 anișori, sau întrebările precum “Tu de ce nu ești ca restul mămicilor?” ale fiului meu Barna în vârstă de 7 ani, spun totul despre mine, despre felul meu de a fi în viața privată.

Probabil mulți dintre Dvs. ați auzit expresiile de genul: a activa în interesul comunității, a milita pentru comunitatea maghiară din România. A activa, dar cum?A milita, dar în ce fel?După circa un an de la aderare, în România majoritatea cetățenilor nu percep deloc cum că această calitate de membru al UE ar fi adus vreo schimbare în viața lor, iar mulți nici nu conștientizează, că  țara noastră este membră a Uniunii Europene, deși acest lucru acum este mai actualitate decât oricând.
Precum restul candidaților UDMR, sunt acel specialist care poate reprezenta comunitatea prin intrumente politice de nivel European. Cunosc sistemul instituțional European, l-am cunoscut personal pe președintele Comisiei Regiunilor Uniunii Europene și totodată am purtat discuții cu vicepreședintele Luc van der Brande. Am prezentat personal președintelui Comisiei Europene, dl. José Manuel Barroso activitatea euroregiunii Hajdú-Bihar – Bihor.

Politica noastră europeană constă în DA-uri successive.

După schimbările de ordin politic și economic intervenite după ‘89, respectiv schimbările de după aderarea României la Uniunea Europeană, a venit vremea și posibilitatea ca și noi să aderăm la Europa cotidiană, la bunăstarea europeană, pentru ca țara noastră să devină și din perspectiva calității vieții o țară occidentală.  Însă alinierea cu succes la standardele europene, realizarea calității vieții europene, aderarea la bunăstare, ne pun în fața unei sarcini serioase. Toate acestea sunt posibile doar prin rezultatul alinierii eforturilor comune și individuale.
Pentru următorul ciclu bugetar al Uniunii Europene, trebuie să luptăm pentru niște resurse prin intermediul cărora în următorii ani să putem dezvolta țara, respectiv fiecare regiune în parte. Trebuie să interconectăm competitivitatea și creearea de șanse. Dar acest lucru se poate face cu succes doar ținând cont de caracteristicile regiunilor agrare, a satelor si localităților, astfel încât să privim regiunea ca pe o importantă posibilitate de dezvoltare. Trebuie să construim în funcție de premisele meleagurilor noastre, respectiv necesitățile sociale ale protecției mediului. Să ținem seama de noile ramuri în curs de dezvoltare și astfel de utilizarea noilor resurse. Unitatea noastră constă în țelurile comune nu în îmaginea adversarului comun.  
Politica noastră europeană constă în succesiunea răspunsurilor afirmative. DA pentru siguranța vieții cotidiene, DA pentru creearea de șanse, DA pentru diviziunea corectă, DA pentru noi locuri de muncă, DA pentru competitivitate.

Lucrez în regiunea Partiumului…

Ca rezultat al ultimilor cinci ani de activitate în administrația publică locală, Primăria Oradea are acum deschidere și spre cetățenii de etnie maghiară, în sensul că membrii instituției noastre se pot bucura de inscripții în limba maghiară, de audiențe în limba maghiară, respectiv de publicații săptămânale și lunare în limba maghiară.
Prevederile parteneriatului de înfrățire dintre Debrecen și Oradea – act întocmit în urmă cu șapte ani înaintea investirii mele – au început să prindă viață odată cu începerea activității în calitate de viceprimar, în anul 2001. De atunci pe lângă numeroasele evenimente culturale și schimburi de experiență, în cadrul parteneriatului euroregional, prin intermediul alocării de fonduri din bugetele celor două municipii, azi ne gândim deja la elaborarea unei strategii comune de dezvoltare, sub egida: conglomerarea urbană Oradea – Debrecen.
Fundația culturală Varadinium, fondată de cele patru biserici istorice împreună cu UDMR, organizează în fiecare an în luna mai, seria de manifestări culturale dedicate fondatorului orașului, regele Sf. László. Această acitivitate a fundației pe care o coordonez din anul 2002, a devenit cu timpul o adevărată paradă culturală, încântându-i pe orădeni de fiecare dată cu peste 50 de manifestări civile și culturale. 
Din toamna anului 2003, organizăm la inițiativa mea ediția bihoreană maghiară a concursului de talente  Ki mit tud, care promovează anual 1700-2000 de amatori ai tradițiilor, persoane care își asumă și își prezintă talentele în diferite domenii culturale.
În anul 2003, pentru prima dată în România, împreună cu grupul de consilieri UDMR am inițiat, ca din bugetul administrațiilor publice locale să sprijinim cu sume semnificative activitatea bisericilor istorice.