Korodi Attila

CARTE DE VIZITĂ

  • S-a născut la 1977 în municipiul Miercurea Ciuc
  • A absolvit facultatea în 2001 la Universitatea Tehnică din București.
  • Specializare în inginerie economică în limba germană
  • Din 2001 este președintele Federației “Tineri maghiari aici, acasă”
  • În 2003 a obținut masteratul în Managementul Proiectelor Internationale  la  Școala Națională de Științe Politice și Administrative, București
  • Din 2004 ocupă funcția de consilier județean al județului Harghita, este președintele Comisiei Juridice, Ordine Publica si de Aparare a Drepturilor Omului
  • Din 2005 secretar de stat, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor
  • Din aprilie 2007– ministrul mediului și dezvoltării durabile
CE ÎMI PLACE

Iubesc Transilvania...
Pentru mine Transilvania înseamnă oameni. Dar iubesc și munții,  casele țărănești din Secuime, Băile din Cozmeni și Lacul Sf.Ana. Imortalizez cu plăcere momentele inedite, aparatul de fotografiat mă însoțește fidel de multă vreme.   
În timpul liber escaladez munții, îmi place să schiez, iar dacăse întâmplă să îmi petrec seara în oraș, atunci vizionez un spectacol de teatru-contemporan.

HOBBIURI

Dacă vorbim despre muzică, atunci în funcție de dispoziție ascult Rolling Stones, Snowpetrol, Kispál és a Borz, Anima Sound System, Rajkó Félix, sau compozitori precum Bartók Béla și Bizet
În materie de băuturi pe primul loc se află aperitivul Unicum, urmat de un vin Riesling produs în zona Tăureni,  sucul de soc și siropul de zmeură. Cât despre  mâncăruri, printre preferințe se află clătitele, conopida cu sos de cașcaval, supa de chimion și cea de roșii, precum și pireul de cartofi cu șnițel de porc.
Cărțile preferate:  Flori pentru Algernon de Daniel Keyes și Insuportabila ușurătate a ființei, de Milan Kundera.
Nu prea am timp de televizor, dar daca totuși am posibilitatea, atunci urmăresc pe canalul Discovery emisiunile Big Constructions și  Midbusters. Uneori reușesc să văd și Cronica Cârcotașilor. Imi place mult serialul de televiziune MASH și desenele animate cu Ursulețul Winnie, dar  sunt demult  pasionat de filmele Martorul și Pacientul Englez.

Sportul meu preferat este biatlonul și îl respect mult pe sportivul Novak Ede pentru rezultatele și perseverența sa.

În decursul ultimilor 17 ani am participat la diferite foruri de decizie politică și datorită acestui lucru se fac pași importanți în privința chestiunilor legate de politica minorităților. 
Dar ultimii 17 ani nu fost suficienți pentru realizarea/conturarea autonomiilor culturale și teritoriale. Forțele democrate din România au ezitat să răspundă/ia atitudine față de chestiunile care au o mare importanță pentru minorități .
De 17 ani încoace, Budapesta oferă comunității noastre sprijin politic și financiar continuu. S-a dovedit în schimb, că indiferent de guvernul aflat la putere, acest sprijin este finit și nicidecum suficient.

Chiar și Europa a tăcut, deoarece nu și-a asumat rolul implementării în România a  sistemelor de protecție a minorităților, prezente de altfel în lumea occidentală.

Europa noastră este Europa regiunilor

Uniunea Europeană este în prezent uniunea statelor membre. Noi în schimb trebuie să favorizăm costituirea/formarea comunităților naționale și a Europei regiunilor. Problema  minorităților nu este doar a României, Slovac sau  Suediei, ci reprezintă o problemă europeană. 
Grupul reprezentanților în Parlamentul Europei ai UDMR, înseamnă mai mult decât o reprezentare parlamentară. Trebuie să îndeplinescă rolul reprezntării la Bruxelles a comunității maghiare, respectiv să pună în funcțiune acel sistem de relaționare prin care comunitatea maghiară din România se poate conecta la sistemul de gestionare a Uniunii Europene. 

Meleagurile ardelene, oferă savoare ardelenească


Agricultura și gospodărirea rurală este importantă nu doar celor de acasă ci și Uniunii Europene.
Să spunem Europei că aici se cumpără produse sănătoase, bioecologice.
În ultimii doi ani, în Transilvania s-au făcut investiții serioase în domeniul infrstructurii. Comunitatea noastră are nevoie de drumuri bune/practicabile, apă curată, mediu înconjurător curat/pur. Aceast proces trebuie să continue.  
Să fim și noi informați, să vedem Europa cu ochi clari. Să fim pregătiți pentru primirea Europei.