Hírek

Szórványban a megmaradásért kell dolgozni - Szeben megyében járt az RMDSZ karavánja
2007. 11. 15.

Medgyesen zsúfolásig telt terem fogadta Winkler Gyula távközlési és informatikai, Korodi Attila környezetvédelmi minisztert. Jakab Elek, a Szeben megyei RMDSZ elnöke köszöntötte a jelenlevőket, aki emlékeztetett, hogy ugyanezen a napon Nagyszebenben tartották a román-magyar közös kormányülés.Ezelőtt két évvel Bukarestben tartották meg első alkalommal a román-magyar közös kormányülést, most harmadszorra került sor erre. „Ma már nem a sajtó kedvéért találkozunk, hanem azért, hogy közösen dolgozzunk egy jobb jövő érdekében” – számolt be a nagyszebeni eseményről Winkler Gyula.

Szórványban egy célja van a közösségnek, a megmaradás, a megerősödés és gyermekeink jövőjének biztosítása – hívta fel a figyelmet a Hunyad megyei származású miniszter. „Én magam is szórványban nőttem fel, ma is ott élek, így tudom, mit jelent intézményt létrehozni, érdekeinket megvédeni, magyarnak megmaradni” – mutatott rá Winkler Gyula.Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a dél-tiroliak példáját idézte fel, ahol a német közösség 30 évig küzdött az autonómiáért. „Ha nekik volt kitartásuk, akkor nekünk is lesz. Mi most már itthon megtapasztalhattuk, hogy a román politikai élet mennyit bír el, ami a kisebbségvédelmet illeti, minden kis lépésért harcolni kell, de ezt a küzdelmet csakis egységes politikai képviselettel lehet továbbvinni” – jelentette ki az EP- képviselőjelölt. A medgyesiek arra is kíváncsiak voltak, mi a teendő a népszavazás ügyében, az RMDSZ-es politikusok elmagyarázták, a magyar közösségnek nem felel meg ez a változat, a Szövetség a kormány által kidolgozott tervezetet tartja elfogadhatónak.

Winkler Gyula miniszter szerda este Kiskapusra is elvitte az RMDSZ egységről, összefogásról szóló üzenetét.Címkék: , , , ,
Archívum »