Hírek

Erdély legyen az összefogás példaképe - Az országos karaván Fehér megyében
2007. 11. 15.

„Be kell bizonyítanunk Európának, hogy érdemes Torockóra jönni. Az Unióban mindenki ismeri a híres régiókat, de sajnos Erdélyről elég keveset tudnak és nekünk az is a feladatunk, hogy megmutassuk Brüsszelben értékeinket” – mondta csütörtök reggel Torockón Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter. Sokan azt gondolják, hogy Brüsszel messze van, de higgyék el, az ott meghozott döntések befolyásolják mindennapjainkat – mutatott rá az EP - képviselőjelölt, példaként a panziók működésének szabályozását hozta fel, hiszen Torockó vidékének megélhetését elsősorban a turizmus jelenti.
„A torockóiak szeretik a tréfát, éppen ezért rövid időre szerepet cserélek egyik önkéntesünkkel, hogy lássák önök is, nincs köztünk különbség, mert csapatban dolgozunk” - mondta Sógor Csaba, aki helyett az RMDSZ karaván egyik önkéntese adta át a Szövetség kampányüzenetét, majd a szenátor röviden az Európai Parlamenti képviselet fontosságáról beszélt. A képviselőjelölt ígéretet tett, hogy minden magyarlakta megyében lesz olyan személy, aki az uniós lehetőségekről tájékoztatja a lakosságot és az RMDSZ képviselőinek eljuttatja a helybéliek kéréseit, elvárásait.

Torockószentgyörgyön a képviselőjelöltek az uniós csatlakozás hozta lehetőségekről beszéltek, kiemelve, hogy egységes képviselettel lehet csak a magyar közösség javára befolyásolni a határozatokat.

Nagyenyeden pedagógusokkal találkozott Sógor Csaba és Winkler Gyula. Elsősorban a tanügyi gondokról beszélgettek, ugyanis az Európai Unió az oktatásban is versenyképességet vár el, erre fel kel készülni. Winkler Gyula miniszter a nemrég átadott dévai Téglás Gábor Iskolaközponttal kapcsolatos tapasztalatait ismertette, hangsúlyozva, hogy mennyire kiemelkedő eredménynek számít egy-egy intézmény létrehozása a szórványban. A nagyenyediek arról számoltak be, hogy a fenntartása is nehéz egy iskolának a szórványban, éppen ezért elsősorban pályázatokban gondolkodnak. Erdély legyen az összefogás példaképe, ne engedjük, hogy szétszóródjunk, innen a szórványból aggódva nézzük, hogy nem lett megegyezés – fogalmazták meg a nagyenyedi pedagógusok. November 25-e után folytatjuk a tárgyalásokat és reméljük, hogy a magyar közösségnek továbbra is egységes képviselete lesz, mert így van erőnk, így figyelnek a szavunkra, így tudunk eredményeket elérni – mondta Sógor Csaba.

Magyarbecében a helyiek elmondták, hogy javításra szorul a kultúrotthon, a képviselőjelöltek pályázásra bátorították az önkormányzatot, ugyanis van olyan kormányprogram, amely kimondottan a vidéki művelődési házak felújítását támogatja.

Magyarlapádon Winkler Gyula, aki a szomszédos Hunyad megyében él, felhívta a helybéliek figyelmét, hogy a Szülőföld Alap jövőben kiemelten támogatja az erdélyi szórványközösségeket. A távközlési és informatikai minisztert arra kérték a lapádiak, hogy segítsen megoldani, hogy legyen térerő a településen, mert így nagyon elszigeteltek.
Winkler Gyula elmondta, hogy februártól lesz uniós pályázati kiírás távközlési fejlesztésekre és közösen lehet pályázni, januárban eljönnek Fehér megyébe, mert Torockó környékén is hasonló gondokkal küszködnek és fel kell készülni a pályázatra.

Azért fogunk dolgozni az Európai Parlamentben, hogy a csombordi bor legyen világmárka – ígérte Sógor Csaba a híres bortermelő faluban. Az lesz a feladatunk, hogy megmutassuk Európának értékeinket, hogy elmondjuk, Erdélyben másfél millió magyarság él – fogalmazta meg céljaikat a képviselőjelölt. A csombordiak elmondták, nemcsak szőlészettel, hanem virágtermesztéssel is foglalkoznak és faiskolájuk is van.Címkék: , , , ,
Archívum »