Hírek

A magyarság egysége ma fontosabb, mint bármikor - Nyárádmentén az RMDSZ országos karavánja
2007. 11. 17.

Az erdélyi magyarság egysége ma fontosabb, mint bármikor: most is sokan arra várnak, hogy végre megoszoljon a közösség, hogy aztán felszámolhassák az eddig megszerzett kisebbségi jogokat. 1990 marosvásárhelyi márciusa azonban azt mutatja, hogy a magyarság képes a nehéz pillanatokban összefogni, és ezt kell tenni november 25-én is: egységesen az RMDSZ-re kell szavazni – hangsúlyozta Markó Béla, az RMDSZ elnöke szombaton, a szövetség Nyárádmenti kampánykörútján.

A szövetségi elnök Biró Rozália európai parlamenti képviselőjelölt és Kerekes Károly parlamenti képviselő társaságában tíznél több magyar települést keresett fel, köztük Nyárádmagyaróst, Jeddet, Nyárádszentmártont, Székelytompát és Backamadarast.

Frunda György, az RMDSZ listavezető EP-képviselőjelöltje, akit elkísért Borbély László miniszter és dr. Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei elnöke is, Nagyernyében kezdte szombaton nyárádmenti körútját, majd a jobbágytelki, a deményházi és a községhez tartozó falvak választóival találkozott.Markó Béla leszögezte: nagy tévedés lenne azt hinni, hogy ma már nem fontos az egység, mert ma már baj nem lehet: nagy baj lesz, ha most megoszlik a magyarság, mert akkor előfordulhat az, hogy románok fogják képviselni a közösséget Európában. Ezt nem szabad megengedni – szögezte le az elnök – hiszen ha nem vagyunk ott mindenhol, ahol a fontos döntéseket hozzák, akkor rögtön megszűnnének a magyar települések számára megszerzett támogatások: a kormánypénzek ismét indokolatlanul, igazságtalanul román településekre mennének. – Ha az RMDSZ nem lett volna, akkor ma Észak-erdélyi autópálya sem épülne – mutatott rá Markó Béla –, a Szövetségnek még saját kormánypartnereivel is ádáz harcot kellett vívnia a magyarok számára létfontosságú autópálya megépítéséért, de nem volt ez másként a székelyföldi utak újjáépítése esetén sem. – Ha egységesek maradunk, ha erősek vagyunk, akkor kicsikarjuk azt, ami nekünk jár, de ha megoszlunk, ha meggyengülünk, akkor kiszorítanak, és újból csak sorvadna ez a régió: az RMDSZ-en kívül ugyanis ebben az országban senkit nem érdekel a magyar közösség sorsa - hangsúlyozta.

Úgy értékelte, a marosvásárhelyi polgármester-választás is figyelmeztető jel: 2000-ben az RMDSZ jelöltjének a megszerzett 38000 szavazathoz csupán 167 szavazatra lett volna szüksége a győzelemhez, ám egy független, szintén magyar jelölt elvitt 700 szavazatot. Hiába elenyésző ez szám, elegendő volt ahhoz, hogy ne magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek, és ez máig nem sikerült helyrehozni: ez azt mutatja, hogy amit egyszer kienged a kezéből a magyarság, azt már nem biztos, hogy vissza is tudja szerezni – mutatott rá Markó Béla. Ezért van óriási tétje a november 25-i választásoknak: csupán egységes szavazással lehet magyar képviselőket küldeni Brüsszelbe, hogy azok megakadályozhassák a közösség ellen irányuló szándékokat- hangsúlyozták az RMDSZ politikusai.

Biró Rozália európai parlamenti képviselőjelölt (aki egyébként nyárádmenti származású) arról beszélt, nagyapáink hiába várták a magyar világ visszatérését: ehelyett ugyanis sok évtizedes elnyomatás, nehéz kisebbségi sors várt a magyarságra. Mára azonban részben megvalósult ez a „magyar világ”: 17 év egységes politizálása, következetes munkája nyomán ma már szabadon használható a piros fehér zöld lobogó, a magyar himnusz, de tanulni lehet magyarul az oktatás minden szintjén, használható az anyanyelv a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban is. Ma azonban még félúton vagyunk – figyelmeztetett Nagyvárad alpolgármester-asszonya: Bukarest mellett most Brüsszelben is ott kell lennie az RMDSZ-nek, mert az Európai Uniós jelenlét egy új, lényegesen fontos eszköze a hatékony magyar érdekvédelemnek, a közösség támogatásának. Más nem fogja képviselni az erdélyi magyarság érdekeit, és ennek egy oka van: mert más szív dobog benne – hangsúlyozta Biró Rozália.

Kerekes Károly képviselő szerint az RMDSZ-nek Európában is küzdenie kell Románia nemzetállami jellegének felszámolásáért. – Ha nem tudtunk képviselőt küldeni Brüsszelbe, akkor gyakorlatilag magunk bizonyítjuk be azt, hogy Románia egy nemzetállam. Magyar kérdés csak akkor van Európában, ha mi ott vagyunk – hívta fel a figyelmet a képviselő. Lokodi Edit, a Maros megyei tanács elnöke arról számolt be, hamarosan megkezdődik a Nyárád-menti utak teljes rehabilitációja, a térség fellendülése szempontjából szintén rendkívül fontos lesz a Marosvásárhely-Jászvásár autópálya megépítése is.Az erdélyi magyarságnak tudatosan kell irányítania sorsát, ezt itt tudják az emberek, és a tulipánra fognak szavazni - köszöntötte Nagyernyében a polgármester az RMDSZ Frunda Györggyel az élén ide érkezett csapatát . Dr. Kelemen Atilla elmondta, az RMDSZ megfelelően erős, hogy ezt a választást megnyerje, de arra kért mindenkit, hogy ne engedje, hogy az erdélyi magyarok a többi kárpát-medencei, kisebbségben élő magyar közösség sorsára jussanak. Vajdaság és Kárpátalja példáját hozta fel, ahol a magyarok saját bőrükön megtapasztalhatták, hogy megosztottság nem vezethet jóra.

1990-hez hasonló időket élhetünk meg – figyelmeztette a jelenlevőket Frunda György, de rajtunk múlik győzelmünk, és bizony vereségünk is. Éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy vigye tovább az RMDSZ egységről szóló üzenetét, mert kezünkben a sorsunk – mondta a szenátor.

Borbély László miniszter kérése az volt, hogy elsősorban a közömbösöket próbálják felrázni, mert nem áltathatja magát az erdélyi magyarság azzal, hogy nem fontos a brüsszeli képviselet. „Könnyen megszokjuk a jót, hamar elfelejtjük, milyen is volt a magyarság helyzete 1989 előtt” – mutatott rá Borbély, majd jó hírt közölt a nagyernyeiekkel, a település is felkerült a listára, és hamarosan megkezdik a sportterem építését.

Jobbágytelkén az RMDSZ politikusai az európai parlamenti választások fontosságát hangsúlyozták. Frunda György elmondta, bízik az erdélyi magyarok bölcsességében, hiszen közösségünk tagjai eddig is tudták, hogy milyen úton érdemes haladni. Tovább kell erősödni, hiszen sok feladat vár még ránk és erre jó lehetőség a brüsszeli képviselet – fogalmazott az EP-képviselőjelölt. Nézzék meg plakátjainkat, mosolygós, jövőbe tekintő arcokat látnak rajta – azt hiszem bizalommal pecsételhetnek a tulipánra – fejtette ki a szenátor.

Deményházán a találkozóra nemcsak a helybéliek jöttek el, hanem a községhez tartozó falvakból is érkeztek. Ahol az RMDSZ dolgozik, másképp megy, jobban megy a munka, nézett szét elégedetten dr. Kelemen Atilla, hozzátéve nem csoda, ha az a hír járja rólunk Bukarestben is, hogy a legfelkészültebb csapattal rendelkezünk. Sajnos, fogalmazott a megyei elnök, a megosztás szelleme járja be a kisebbségi magyarok közösségeit, remélem, a mi közösségünk nem enged ennek a kísértésnek. Egy ellenségünk van, és az a közömbösség – jelentette ki Frunda György. Az RMDSZ listavezető jelöltje azt is elmondta a megmérettetés ideje egymás között a helyhatóségi választásokon jön el, most egységes kiállással tud nyerni csak a magyarság, hiszen nagy a tét, november 25-én az dől el, hogy a másfél milliós közösségnek lesz-e képviselete Brüsszelben. Érdekeinket csak magunk tudjuk képviselni, így van ez az önkormányzatban, így van ez Bukarestben és így lesz ez Brüsszelben is – mondta Borbély László. Senki más nem vállalja fel, hogy értünk küzd – magyarázta el, hogy mi történik, ha nem lesz képviselet az Európai Parlamentben.Címkék: , , , , ,
Archívum »