Hírek

Kelemen Hunor ügyvezető elnök a Realitatea TV kampányzáró vitaműsorában
2007. 11. 23.

A Realitatea TV meghívására, a pártelnökök kampányzáró vitaműsorába november 22-én Kelemen Hunor ügyvezető elnököt, kampányfőnököt Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter, az RMDSZ EP-képviselőjelölt listájának harmadik helyezettje, valamint Fekete Emőke államtitkár kísérte el. Winkler Gyula a Szövetség üznetét közvetítette a választóknak. Műsorvégi felszólalásában arra kérte a magyar tévénézőket, minél nagyobb számban vegyenek részt a november 25-i EP-választásokon.

A műsorban az EP-listaállításról, az olaszországi helyzet európai parlamenti vitájáról, a közvéleménykutatások eredményeiról és kampányban betöltött szerepéről, valamint az utóbbi 17 év román társadalmi fejlődésről beszélgettek a pártelnökök.

A záróvita műsorvezetője előbb a pártok jelöltállításáról kérdezte a pártelnököket, és kifejtette, az alakulatok heves belső vitái arról szóltak, hogy „jobb föl nem kerüli az EP-listára”. Kelemen Hunor szerint ez a megközelítés az RMDSZ-re nem volt jellemző, a Szövetség ugyanis a választások jelentőségének megfelelően kezelte a jelöltállítást. „Valamennyi jelöltünk az európai politizálásban, az európai intézményrendszer működésében jártas személyiség. Amikor elfogadták a számukra felajánlott befutó helyeket egyszersmind az európai politikai karriert is vállalták. Ebből a szempontból nincs relevanciája annak, hogy egy vagy másfél évre szól-e a mandátumuk, hiszen az RMDSZ a következő, 2009-es választásokon is támogatja majd jelölésüket” – jelentette ki Kelemen Hunor.

A Realitatea tévéadó által a CSOS-nál (Közvéleménykutatási Központnál) megrendelt és a műsorában ismertetett, a román lakosság EP-választások előtti pártpreferenciáit bemutató felmérésről az ügyvezető elnök elmondta, szerinte nem reprezentatív a magyar lakosság szempontjából. „Nem tudjuk pontosan, hány magyar volt a 943  megkérdezett között. Ilyen tekintetben nem tekinthetjük mérvadónak ezeket az adatokat. Más felmérések 5 százalékra tették az RMDSZ népszerűségét” – mondta Kelemen Hunor, aki 5,2 százaléknyi szavazatra számít a november 25-i választásokon.

Az ügyvezető elnök a műsorban azt is elmondta az egyéni választókerületes szavazási rendszerről kiírt népszavazás fölösleges költséget jelent az ország számára. „Nem lett volna szükségünk erre a referendumra, mert van már egy erre vonatkozó, a parlament által is elfogadott törvény. Ezt kellett volna kihirdetni, és megoldhattuk volna azt a gondot, amelyet ez a népszavazás amúgy sem fog megoldani. Az erre elköltött összegből tíz iskolát építhettünk volna, kórházakat, és egyéb, Románia számára fontos befektetésekre is szánhattuk volna” –  mutatott rá Kelemen Hunor.Címkék: , , , ,
Archívum »