Hírek

Markó Béla: már megvan a terv a magyar oktatás felszámolására
2007. 11. 23.

Az erdélyi magyarok számára óriási a tétje a november 25-i választásoknak: meg kell őrizni az egységet, román részről ugyanis már megvan a terv a magyar nyelvű oktatás felszámolására – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteken, az RMDSZ háromszéki kampánykörútján.

Az RMDSZ elnöke Frunda György és Sógor Csaba európai parlamenti képviselőjelöltekkel, az RMDSZ háromszéki szervezetének vezetőivel együtt közel tíz háromszéki településen, többek között Kovásznán, Sepsiszentgyörgyön, Nagyborosnyón, Rétyen és Zágonban tett látogatást.

Markó Béla arra figyelmeztetett: a vasárnapi választás eldöntő pillanat a jövő szempontjából, ugyanis ma már egyértelműen látszik, a román pártok összehangolt tervet készítettek a magyar nyelvű oktatás megcsonkítására, és mindannak a felszámolására, amit a magyarság az elmúlt tizenhét évben megszerzett magának, amelyet ha nem vigyázunk, gyakorlatba is fognak ültetni. – Már megvannak ehhez a törvénytervezetek: nem véletlen az, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Konzervatív Párt két törvénykezdeményezését, amelyek egyrészt kötelezővé tennék, hogy az iskola-előkészítő óvodai csoportokban román nyelven oktassanak, valamint azt, hogy a román tannyelvű osztályokkal azonos módon tanítsák az állam nyelvet a magyar osztályokban is – hangsúlyozta az elnök, aki egyben rámutatott: azért óriási a tét, mert ha most sikerül megosztani a magyarságot, akkor ez az összehangolt terv valósággá válik, ha azonban a magyarság erőt, egységet tud felmutatni, akkor ez még meg lehet akadályozni, és a közösség megy tovább az eddigi útján.

Markó Béla ugyanakkor egy másik veszélyre is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a választást megelőző kampány hangneme, az RMDSZ-t érő durva és ostoba támadások azt mutatják, hogy amennyiben a magyarság nem marad egységes, akkor november 25-e után romboló hatású magyar-magyar harc alakul ki a közösségen belül. – Az RMDSZ nem magyar-magyar, hanem román-magyar harcként fogja fel a november 25-i választásokat: a Szövetség az utolsó pillanatig befutó helyet ajánlott Tőkés Lászlónak, aki azonban visszautasította az összefogás listáját. A megállapodás elutasítása ellenére abban egyeztek meg, hogy mindkét fél pozitív kampányt folytat majd, és nem támadják egymást. Ezzel szemben Tőkés László és az őt támogatók egyre másra ostoba valótlanságokkal vádolják az RMDSZ-t, választási csalással, titkos paktumokkal. Az már tisztán látszik, hogy amennyiben a magyarság most nem fog össze, ha nem áll ki egységesen az RMDSZ mellett, akkor az a magyar-magyar küzdelem november 25-e után is folytatódni fog – nyomatékosította az elnök.

A 2000-es, marosvásárhelyi polgármester-választás példája arra figyelmeztet, hogy nagyon kevés szavazat is eldöntheti a magyar közösség sorsát, fájó bizonyíték arra, hogy valóban minden magyar szavazat számít november 25-én – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

A körút során az RMDSZ vezetői Zágonban is megálltak, ahol koszorút helyeztek el Domokos Géza, a Szövetség első elnökének sírján.Címkék: , , , ,
Archívum »