Hírek

Életünk minősége függ attól, hogy mi lesz az eredménye a vasárnapi választásnak - Kovászna környékén a kampánykaraván
2007. 11. 23.

Utolsó napjához érkezett az RMDSZ országos karavánja. A listavezető jelölteket Kovászna vidékére elkísérte Markó Béla szövetségi elnök, valamint jelen voltak a háromszéki EP-képviselőjelöltek.

- Székelyföld gondjait nekünk kell itthon megoldani és ehhez erős érdekképviseletre van szüksége a magyarságnak – jelentette ki Markó Béla Zabolán. A szövetségi elnök emlékeztett a helyieket, hogy 1989 előtt állampolitika volt Székelyföldet nyomorúságban tartani, ezen később is nehéz volt változtatni. „Az első próbálkozásnak 1990 márciusában véres megtorlás lett a vége. Akkor a magyar közösség példát mutatott szolidaritásból, de évekkel később ugyancsak Marosvásárhelyen, a széthúzásra adtunk példát” – mutatott rá Markó Béla, hozzátéve: könnyű elprédálni az olyan kincset, mint amilyen a szolidaritás, de utána nehéz visszaszerezni. Erő kell ahhoz, hogy építhessünk Székelyföldön, de ezt az erőt csak az összefogás adhatja meg nekünk – fejtette ki a szövetségi elnök.

Frunda György cigány nyelven köszöntötte a találkozón jelen levő romákat, kihangsúlyozva, hogy az RMDSZ minden kisebbséget képviselni szeretne Brüsszelben. A Szövetség listavezetője arról is beszélt, hogy miért fontos ott lenni az Európai Parlamentben: ma már annak vagyunk nemcsak a tanúi, de részesei is, hogy minket érintő döntéseket hoznak Brüsszelben és ha nem vagyunk ott, akkor nélkülünk döntenek hátrányunkra.

Sógor Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a székelyföldieknek azokra is gondolniuk kell, akik nem a tömbmagyarságban, hanem a szórványban élnek. „Ezt jelképezi az RMDSZ tulipánja is, melynek középső szirma a Székelyföld és ha letépjük bármelyik szirmát, csonka marad. Vigyázzunk a tulipánra, hiszen saját magunkról van szó” – mondta az EP-képviselőjelölt.

A zabolaiak a referendumról is kérdeztek, a Szövetség politikusai elmondták: a népszavazásra kiírt egyéni választókerületes rendszer nem felel meg a magyarságnak, ugyanis nem biztosít arányos képviseletet. Az RMDSZ nem ért egyet ezzel a rendszerrel, és azt ajánlja a választópolgároknak, hogy ne támogassák szavazatukkal.

Frunda György elmondta: az elmúlt egy hónapban az európai intézményekről is beszéltek az embereknek, hiszen fontos, hogy mindenki megértse, mi a szerepe az Európai Parlamentnek és miért kell az RMDSZ-nek ott lennie. Sokan távolinak érzik Brüsszelt, de ezt az érzést le kell küzdeni, mert életünk minősége függ attól, hogy mi lesz az eredménye a vasárnapi választásnak - mondta az EP-képviselőjelölt.Címkék: , , , ,
Archívum »