Hírek

Az erdélyi magyarság jelentős többsége továbbra is az RMDSZ-t, az egységet támogatja - Markó Béla és Kelemen Hunor sajtóértekezlete Bukarestben
2007. 11. 27.

- Az RMDSZ elégedett az európai parlamenti választásokon elért eredményeivel: ez egyben csattanós válasz mindazoknak, akik az RMDSZ 5% alatti teljesítményét vetítették előre, de azoknak is, akik meg is tettek mindent azért, hogy a Szövetség ne érje el a bejutási küszöböt - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök kedden, bukaresti sajtótájékoztatóján. Úgy értékelte, a választások nyomán újból bizonyságot nyert, hogy az erdélyi magyarság jelentős többsége továbbra is az RMDSZ-t, az egységes politikai képviseletet támogatja.A szövetségi elnök megköszönte a magyar közösség tudatos, felelős választói magatartását, amely megértette az esemény fontosságát, és az országos átlagot lényegesen meghaladó arányban vett részt a választásokon. - Az RMDSZ jó szereplése ennek a felelős magatartásnak és a mozgósító erővel bíró kampányunknak köszönhető – mutatott rá Markó Béla. Az RMDSZ elnöke egyben jó munkát kívánt ezúttal a független jelöltnek, hogy be tudja mindazt tartani, amit a kampányban ígért, és hogy össze tudja hangolni egyházi és európai parlamenti tevékenységét.

Az RMDSZ elérte a kampányban kitűzött céljait: elérte az öt százalékos küszöböt, megőrizte a magyarság támogatását, és ennek köszönhetően most legkevesebb két képviselőt küldhet Brüsszelbe - mondta a keddi sajtótájékoztatón Kelemen Hunor kampányfőnök, az RMDSZ ügyvezető elnöke, hozzátéve: ígéretéhez híven, a Szövetség pozitív kampányt folytatott, a lakosság problémáiról, az embereket érdeklő kérdésekről beszélt, arról, hogy milyen lehetőségeket kínál az Unió az erdélyi magyaroknak - fogalmazott az ügyvezető elnök.Kelemen Hunor leszögezte: az RMDSZ eredménye az erdélyi magyarok érdeme, akik, Kovászna megye kivételével, nagytöbbségben a Szövetséget támogatták. - November 25-én újból megerősítést nyert az, hogy helyes volt az tizenhét évvel ezelőtt megfogalmazott politikai célkitűzés, hogy egységes politikai képviseletet hozzunk létre, és a demokratikus, parlamenti eszközöket használjuk magyarság érdekeiért folytatott küzdelemben-mutatott rá. Úgy értékelte, le kell vonni a konklúziókat a választási eredményekből, a jövő évben ugyanis helyhatósági és parlamenti választások is lesznek, amelyekre már most készülni kell. Kelemen Hunor elmondta, a kampány során több mint négyszáz települést kerestek fel, és rendkívül sok választót tudtak megszólítani. Mint mondta, már az elején kiderült, hogy a választások és a népszavazás összevonása káros volt, véleménye szerint a referendum nélkül nagyobb lett volna a választókedv, az RMDSZ pedig jobb eredményt érhetett volna el.

- Az államelnök túlfeszíti a húrt a kétfordulós, egyéni körzetes választási rendszer erőltetésével: ez azt mutatja, hogy nem tanult a referendum kudarcából, nem értette meg, hogy a társadalom más prioritásokkal rendelkezik - szögezte le Markó Béla szövetségi elnök keddi sajtótájékoztatóján. Az elnök arra reagált, hogy Traian Basescu ismét konzultációra hívta a parlamenti pártok képviselőit, ezúttal az általa támogatott, és népszavazásra bocsátott törvénytervezet kapcsán. „Úgy látom, Traian Basescu tovább próbálja erőltetni az egyéni körzetes választási rendszert. A politikában azonban el kell fogadni azt, hogy nem egyedül vagy, és másoknak másféle véleményük van”-fogalmazott, hozzátéve, nem ért egyet azzal, hogy egy olyan rendszert kényszerítsenek ránk, amely azzal jár, hogy, két-három párt marad a parlamentben. „Meglehet, hogy így könnyebben lehet kormányozni, de kinek az érdekében, ha a lakosság felét senki sem képviseli a Parlamentben?”- mutatott rá.

A szövetségi elnök szerint a kormány által kidolgozott választási törvény ezzel szemben „válasz arra a társadalmi elvárásra, hogy közvetlenül, személyekre lehessen szavazni, de az egyensúlyt is biztosítja. Így a kisebb pártok is bejuthatnak a Parlamentbe.”-magyarázta a szövetségi elnök, aki még hozzátette: érzése szerint ez Traian Basescu-nak nincs az ínyére. „Őszintén megvallom, ez minket kevéssé érdekel”-mondta.

A szövetségi elnök végezetül közölte, pénteken összeül az RMDSZ Állandó Tanácsa, amely kielemzi a választás eredményeit, december 8-án pedig Marosvásárhelyen, a Nemzeti Színház épületében tartja alakuló ülését az új összetételű Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).Címkék:
Archívum »