Vincze Loránt

Vincze Loránt a Minority SafePackről: nem voltunk hajlandóak fejjel rohanni a falnak

2019.03.20. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt a Minority SafePackről: nem voltunk hajlandóak fejjel rohanni a falnak

Az EPP szerdai közgyűlése kapcsán az RMDSZ EP-jelöltje elmondta, ellenzik a Fidesz kizárását, és remélik, hogy a józan ész kerekedik felül a mai szavazáson.

Az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistájának második, befutó helyén álló Vincze Loránt elsősorban a FUEN elnökeként, a Minority SafePack kezdeményezés révén vált ismertté. Ennek jövőjéről is kérdezte a Transindex.ro.

A TV2 Mokka című műsorában azt nyilatkozta, hogy “a Juncker-Timmermans-féle bizottság tagjai nem voltak hajlandóak leülni és beszélni” Önökkel a Minority SafePack európai polgári kezdeményezésről (MSPI). Ezt hogyan értelmezzük? Tudtommal, az eljárás értelmében, először be kell küldeni a bizottságnak a szükséges számú támogató nyilatkozatokat, azonban ezután az EB képviselőinek találkozniuk kell a kezdeményezés szervezőivel. 

- Látva azt, hogy a korábbi négy sikeres polgári kezdeményezés esetében nem történt számottevő előrelépés az aláírások benyújtását követően, illetve az Európai Bizottság általános ódzkodását az őshonos kisebbségeket érintő kérdésekben, a Minority SafePack polgári kezdeményező bizottsága 2018 októberében fordult levélben az Európai Bizottsághoz. Ebben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Hans Heinrich Hansen korábbi FUEN-elnök és én személyes találkozót kértünk tőlük, mert garanciákat szerettünk volna kapni arra, hogy komolyan veszik a több mint egymillió uniós polgár kérését, és nem egy fiók mélyén fogja végezni a kezdeményezés. Frans Timmermans egy hónapra rá küldött egy udvarias választ, amelynek azonban az volt a lényege, hogy csak az aláírások benyújtását követően hajlandóak találkozni velünk. A megkeresésünkben semmi rendkívüli nem volt, az Európai Bizottság képviselői napi rendszerességgel találkoznak civil szervezetekkel, politikai alakulatok képviselőivel, mindenféle. Az EB-nek valóban kötelessége a benyújtás után találkozni a kezdeményező bizottsággal, de semmilyen törvényi, jogi akadálya nincs annak, hogy azelőtt is találkozzanak. Ez csak akarat kérdése, és részükről nem volt akarat. Mi pedig nem voltunk hajlandóak fejjel rohanni a falnak, ezért úgy döntöttünk, megvárjuk a következő Bizottság felállását.

Ön a Magyar Képviselők Fórumának budapesti ülésén felajánlotta az SZNT nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésének a FUEN támogatását az aláírásgyűjtésben, illetve tapasztalataik megosztását egy újabb kampány felépítésében. Ezek szerint lát esélyt a kezdeményezés sikerre vitelében. Ugyanakkor az MSPI kérései között szerepel a következő: “Az EU-s támogatási programok módosítása úgy, hogy azok a kis régiókban élő és kisebbségi nyelvet beszélő közösségek számára is elérhetőek legyenek.” Ebben a tekintetben nincs átfedés a két kezdeményezés között?

- Meggyőződésem, hogy ezek a kezdeményezések erősítik egymást. Minél több kezdeményezés kér jogokat az őshonos kisebbségeknek, annál hangosabban hallatszik a hangunk. A két kezdeményezés között valóban vannak részleges átfedések, a Minority SafePack szélesebb körű csomag, az SZNT kezdeményezése pedig egy szűkebb területet céloz meg. A közös célok azonban nem gyengítik, hanem erősítik a kezdeményezéseket. Jelzésértékű, hogy már két, erdélyi magyarok által indítványozott kezdeményezés verte meg a Törvényszéken az Európai Bizottságot. Érdemes tehát európai szinten minél több eszközzel élni, hiszen a magyar ügyek eredményességét, az európai őshonos kisebbségek jogainak kiterjesztését szolgálják. 

Izsák Balázs valószínűsítette, hogy a polgári kezdeményezésüket még azelőtt benyújtják a Bizottságnak, hogy a Juncker vezette testület átadná a hivatalt az európai parlamenti választások után felálló új bizottságnak. Jó ötletnek tartja ezt annak fényében, hogy úgy nyilatkozott, hogy az MSPI-vel inkább kivárják az új bizottság felállítását? 

- Az SZNT-s kezdeményezés egy egészen más fázisban van, mint a Minority SafePack. Az Európai Bizottságnak végre kell hajtania az Európai Unió luxemburgi bíróságán született döntést, azaz be kell jegyeznie kezdeményezést, hogy elkezdődhessen az egyéves aláírásgyűjtési időszak. Az aláírások összegyűjtése a Kárpát-medencén kívül nem lesz egyszerű, a FUEN nevében ehhez ajánlottam fel tapasztalatunkat, kapcsolatainkat. A Minority SafePack már túl van az aláírások összegyűjtésén és hitelesítésén is, most már a kőkemény politikai szakasz következik, éppen ezért nem mindegy, kik hozzák meg ezeket a politikai döntéseket. És egyértelmű, hogy ezek a döntések az EU-s intézményekben születnek meg, az Európai Bizottságban, az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban. 

Ha már a benyújtás időpontjáról van szó. Az Azonnalinak a múlt évben azt nyilatkozta, hogy MSPI sorsa végső soron az EB biztosainak kezében van. Navracsics Tibor személy