Frunda György

NÉVJEGY

  • 1951. július 22-én születetett Marosvásárhelyen
  • 1974-ben diplomázott a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudomány egyetem jogi karán
  • 1991-ben posztgraduális tanulmányokat végzett Salzburgban
  • 1991-1992-ben a Future of Europe tanfolyamot abszolválta Londonban
  • 1990 óta tagja Románia Parlamentjének, 1992-ig képviselő, azt követően szenátor
  • Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének román küldöttség vezetője
  • Az Európa Tanács Monitoring Bizottságának elnöke
  • Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke
AMIT SZERETEK

Szeretem Erdélyt...

Erdély nekem egyértelműen a szeretteimet, az otthont jelenti. Eléggé nehéz szavakkal leírni azt az érzést, amikor Bukarestből jövök haza Erdélybe. Mikor átlépem a Kárpátokat, a lelkem megnyugszik, megváltozik a levegő, a napsütés vagy az eső. Egyszerűen itthon vagyok. Itt, ahol a szüleim és nagyszüleim itthon voltak, és ahol - remélem - a gyermekeim is otthon érzik magukat.

Kedvencek...

Szabadidőmben olvasok, sportolok (főleg az úszást, sízést, teniszt szeretem), színházkedvelő vagyok. Zenében a preklasszikusok, klasszikusok (Albioni, Vivaldi, Mozart, Beethoven) a kedvencek, de szeretem a rockot is, pl az LGT-ét, az Omegát, a Beatlest, a Rolling Stonest, Ray Charlest, és szívesen hallgatok jazzt és bluest is.

Kedvenc ételem a bárányfej-leves, a báránysült és a székelykáposzta, ez után pedig az ásványvíz és a finom bor esik igazán jól.

Kedvenc íróim közül Márai Sándort, Erich Maria Remarque-t, Wass Albertet és Szabó Magdát említeném meg.

Nagyon fontosnak tartom a romániai magyarság brüsszeli képviseletét. Az Európai Parlament határozza meg az európai jövőképet. A brüsszeli törvényhozás eddig nem foglalkozott, és sajnos most sem foglalkozik a kisebbségeket érintő kérdésekkel. Az Európai Parlament az a hely, ahol ki kell dolgozni és el kell fogadtatni egy olyan kisebbségjogi egyezményt, amely biztosítja Európa minden nemzeti kisebbségének a megmaradását a szülőföldön.

Európai Parlamenti képviselői mandátumom alatt ezért akarok dolgozni.

Mit szeretnék elérni európai parlamenti képviselőként?

Nyilvánvalóan a rám váró feladatok többrétegűek. A jogi-, emberjogi kérdések mellett, regionális kérdésekkel is szeretnék foglalkozni. Komolyan kell lobbizni, hogy több pénz jusson európai alapokból Romániába, s ezen belül a magyarok lakta vidékekre. Brüsszelben fog majd eldőlni például, hogy mekkora lesz Románia tej- vagy burgonyakvótája és ezt minél nagyobbá kell tenni. Azt kell elérni, hogy ne idegen krumplit vegyen az erdélyi magyar, hanem inkább a székely pityókát vigyék az EU tagországaiba.

Úgy gondolom, hogy eddigi, akár emberjogi vagy bármilyen más téren elért eredményeim kellő tapasztalatot biztosítanak ahhoz, hogy a fennebb vázolt terveket kollegáimmal együtt gyakorlatba ültessem. Ha megvalósításaimra gondolok, példaként említeném az Európa Tanácsban elfogadott, a nemzet fogalmáról szóló 1735-ös ajánlást, a nagyváradi római-katolikus Püspöki Palota visszaszerzését vagy az 1990. november 1-ig Dacia gépkocsira befizetett előjegyzési összeg visszatérítésére vonatkozó törvényt.

Különösen fontosnak tartom az Európai Emberjogi Bíróságnak az Agache-ügyben hozott szeptember 27-ei döntését, amelynek értelmében a négy kézdivásárhelyi elítélt, Reiner Antal, Paizs Ottó, Héjja Dezső és Konrad János, erkölcsi és anyagi kártérítést kap.

Bízom abban, hogy az eddigi tevékenységem, eredményeim döntő érvként járulnak hozzá ahhoz, hogy november 25-én szavazataikkal támogassanak.