Winkler Gyula

NÉVJEGY

  • 1964-ben született Vajdahunyadon
  • 1988-ban a temesvári Műszaki Egyetemen elektrotechnikai diplomát szerzett
  • 1996–1999 között a Hunyad Megyei Tanács tagja az RMDSZ színeiben
  • 1999–2000 között alprefektus Hunyad megyében
  • 2001-ben szerezte meg második diplomáját a Petrozsényi Tudományegyetem közgazdasági karán
  • 2000 és 2004 között az RMDSZ Hunyad megyei parlamenti képviselője, a költségvetési bizottság tagja
  • 2001-től a Hunyad megyei RMDSZ elnöke
  • 2004 decemberétől 2007 áprilisáig a Tăriceanu-kormány külkereskedelmi megbízott minisztere, majd 2007 augusztusáig külkereskedelmi államtitkár
  • jelenleg távközlési és informatikai miniszter
AMIT SZERETEK

Szeretem Erdélyt...

Erdély sokszínű és ezerarcú, ezért jól érzem magam itthon. Ugyanakkor nekem az is fontos, hogy itt van a nagyapám sírja. Ez olyan mély kötődést jelent a szülőföldemhez, hogy nem tudnék máshol élni. Apaként is arra törekszem, hogy a gyermekem hasonlóképpen kötődjön ahhoz a vidékhez, ahol született.

Kedvencek...

Szabadidőmben legszívesebben kertészkedem, zenében a Pink Floyd, a Queen és a Dire Straits a kedvencem. Szeretem az erdélyi ízeket és ritkán iszom sört. Kedvenc íróm Ernest Hemingway, minden írását olvastam, nemcsak magyarul, hanem románul és angolul is. Keveset tévézem, inkább hírműsorokat, beszélgetéseket nézek, munkám miatt muszáj tájékozódni. Kedvenc filmem a Pink Floyd: The Wall - the movie.

A csatlakozás megtörtént, viszont az integráció még kihívásként előttünk áll.
Erre a kihívásra válaszolni: felelősség. Az európai parlamenti mandátum: felelősség.

Felelősség OTT – Brüsszelben és Strasbourgban – az erdélyi magyar politikus számára, akinek közösségét és országát kell képviselnie, megfelelő politikai tapasztalattal, szakmai tudással és diplomáciai érzékkel felvértezve.

Felelősség ITT - Erdélyben és Bukarestben – az erdélyi magyar politikus számára, akinek az Európai Unió intézményeit kell közel hoznia az erdélyi magyarság mindennapjaihoz.


Mivel szeretnék foglalkozni az Európai Parlamentben?

Úgy gondolom, az integráció gazdasági vetülete elkerülhetetlen, hatékony gazdasági érdekképviseletre van szükség, ismerni kell a globális- és uniós gazdasági tendenciákat.

Európai parlamenti képviselőként a Költségvetési Bizottságban, a Gazdasági és Monetáris Bizottságban és a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságban dolgoznék szívesen.

Ami a szakmámat illeti, a román külkereskedelem területén sikerült elérnem, hogy átláthatóbb legyen a rendszer és ennek köszönhetően egyre több romániai magyar vállalkozót jegyeznek ezen a területen, erre a korábbi években nem volt példa.

Szórványvidékről jöttem...

A kisfiam Vajdahunyadon idén magyarul kezdte az iskolát – és mostantól már arra is van lehetősége, hogy egészen az érettségiig anyanyelven tanulhasson otthon. Ez apaként és politikusként is elégedettséggel tölt el. Az évek folyamán azért dolgoztam, hogy az RMDSZ-en belül a szórványvidékek támogatása kiemelt szerepet kapjon.

Az európai parlamenti képviselői tisztség kihívás számomra. Remélem, eddigi tevékenységem és szakmai múltam meggyőzi Önöket, hogy november 25-én szavazataikkal támogassanak.