Korodi Attila

NÉVJEGY

  • 1977-ben született Csíkszeredában
  • 2001–ben végezte felsőfokú tanulmányait Bukarestben a Műszaki Egyetemen,
  • végzettsége gazdasági mérnök - német nyelvű szakosodás
  • 2001-től az Itthon, Fiatalon Mozgalom elnöke
  • 2003-ban mesterfokozatot szerzett a Politika és Közigazgatás-tudományi Intézetben, a nemzetközi projektek menedzsmentjéből
  • 2004-től Hargita megyei tanácsos, a Jogi, Közbiztonsági és Emberjogi Bizottság elnöke
  • 2005-től a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium államtitkára
  • 2007-től környezetvédelmi miniszter
AMIT SZERETEK

Szeretem Erdélyt...

Erdély nekem az embereket jelenti. De szeretem a hegyeit is, a székely parasztházat, Sószékfürdőt és a Szent Anna tavat. Szívesen örökítem meg a pillanatot, régóta hűséges társam a fényképezőgép. Szabadidőmben a hegyeket járom, szeretek sízni, ha városban maradok esténként, akkor szívesen megnézek egy jó kortárs-színházi előadást.

Kedvencek...

Ha zenéről van szól, akkor hangulattól függően Rolling Stones, Snowpetrol, Kispál és a Borz, Anima Sound System, Lajkó Félix, Bartók Béla, Bizet.

Italban első számú az Unicum, Nagyküküllő menti riesling, ménesi kadarka, bodzalé, málnaszörp, ételben a csülök, a hígpalacsinta, a sajtmártásos karfiol, köménymagleves, paradicsomleves, krumplipüré sertésszelettel.

Kedvenc könyvem a Virágot Algernonnak, Daniel Keyestől és a A lét elviselhetetlen könnyűsége, Milan Kunderatól.

Tévét nézni nem nagyon van időm, de ha tehetem, akkor a Discovery-n nézem a Big Constructions-t és a Mithbusters-t. Néha sikerül elkapni a Heti Hetest és a Cronica Carcotasilor-t. Imádom a MASH sorozatot és a Micimackós filmeket, de régi kedvenc A tanú és Az angol beteg is.

Kedvenc sportom a biatlon és rendkívül tisztelem eredményeiért, kitartásáért Novák Edét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti képviselete több mint egy parlamenti képviselet. Képviselőinknek a magyar közösség brüsszeli külképviseletét kell ellátnia és működtetnie azt a formális kapcsolattartási rendszert, amellyel a romániai magyar közösség rá tud kapcsolódni az Európai Unió ügyviteli rendszerére.

Az elmúlt 17 évben folyamatosan részt vettünk a politikai döntéshozás különböző fórumain, ennek köszönhetően történtek előrelépések lényeges kisebbségpolitikai kérdésekben. De az elmúlt 17 év nem volt elegendő a kulturális és területi autonómiaformák kialakítására. Európa is hallgatott, mert nem vállalta fel a nyugati világban jelentkező kisebbségvédelmi rendszerek alkalmazását Romániában.

A mi Európánk a Régiók Európája

Az Európai Unió jelenleg a tagállamok uniója. Nekünk a nemzeti közösségek és a régiók Európájának kialakulását kell elősegítenünk. A kisebbségi kérdés nem romániai, nem szlovákiai, nem svéd, hanem európai kérdés.

A mi közösségünk akkor lehet nyertese a csatlakozásnak, ha a többi nemzettel együtt az Európai Unión belüli változásoknak nemcsak részesei, de alakítói leszünk.


Az erdélyi tájak erdélyi ízeket kínálnak.

A mezőgazdaság és vidékgazdaság nem csak itthoniaknak, hanem az Uniónak is fontos. Mondjuk el Európának, hogy itthon nálunk egészséges, biomezőgazdasági termékeket vásárolhat. Erdélyben az utolsó két évben fontos infrastrukturális beruházás történt. Közösségünknek jó utakra, tiszta ivóvízre, tiszta környezetre van szüksége. Ezt folytatni kell.


Legyünk mi is informáltak, lássuk Európát tiszta szemmel. Fogadjuk felkészülve Európát.