Kérdezz az Európai Unióról!Kérdezz jelöltjeinktől!

Tedd fel kérdésed Frunda Györgynek, Sógor Csabának, Winkler Gyulának, Bíró Rozáliának és Korodi Attilának.

S. Áron kérdezi: Van az Európai Uniónak fővárosa?

Frunda György válaszol: Az Európai Uniónak nincs hivatalosan megnevezett fővárosa. De több intézménynek is Brüsszelben van a székhelye, ezért sokan Brüsszelt gondolják az Európai Unió fővárosának.

 

János kérdezi: Javul-e az itthoni magyar nyelvű egyetemi oktatás színvonala csak azért, mert Románia EU tagja?

Sógor Csaba válaszol:

Igen, hiszen nagyobb lesz a verseny, és az egyetemek is könnyebben jutnak kutatási támogatásokhoz. A cserediák programok kínálata is megnövekedett. Ugyanakkor a Bolognai rendszer követelményeinek való megfelelési kötelezettség is hozzájárul a színvonal emelkedéséhez.

Homoródi Tünde kérdezi: Sokat hallottam a NATURA 2000-ről, hol találhatok bővebb információkat?

Korodi Attila válaszol:

Több helyen lehet részletes információt kapni a NATURA 2000-ről. Például az Európai Unió honlapján http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm vagy a http://www.natura.2000.hu/ honlapon. A Romániával kapcsolatos tudnivalókat ebben a témában a www.mmediu.ro/ honlapon lehet megtalálni.

Cz.Magdolna kérdezi: Köteles-e Románia az EU-s törvényeket betartani, ami a családtámogatást illeti? Ha ez nem történik meg hová lehet fordulni?

Frunda György válaszol:

Az EU-nak családtámogatásra vonatkozó jogszabálya egyelőre nincs. Ez a terület a tagállamok belső szabályozására van bízva. Mindenesetre fontos tudni, hogy Románia minden Uniós jogszabályt köteles tiszteletben tartani. A tagállamok bíróságai, azaz Románia bíróságai is kötelesek alkalmazni a közösségi jogot. 1991-tõl kezdve az uniós polgárok kártérítés iránti keresetet nyújthatnak be akkor, ha egy tagállam megsértette a közösségi jogot és ezzel kárt okozott a magánszemélynek.

Cs. László kérdezi: Mit kell tudjak az Európai Önkéntes Programról (EVS)?

Korodi Attila válaszol: Az Európai Unió ifjúságra vonatkozó programja 2007-2013 között a „Youth in action” (Cselekvõ ifjúságnak fordítják az Uniós dokumentumok egy részében). A programnak négy prioritása van: európai polgárság, a fiatalok részvétele, kulturális sokszínûség, hátrányos helyzetû fiatalok bevonása. A program négy alprogramból áll, ennek egyike az Európai Önkéntes Szolgálat: „Az Európai Önkéntes Szolgálat célja, hogy támogassa a fiataloknak az EU-n belüli és azon kívüli különbözõ önkéntes tevékenységekben való részvételét. E program keretében (18 és 30 év közötti) fiatalok egyénileg vagy csoportosan vesznek részt nonprofit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekben. A szolgálat 12 hónapig tarthat. Kivételes esetekben a fiatalok már 16 éves kortól részt vehetnek az Európai Önkéntes Szolgálatban.” (Cselekvõ Ifjúság, pályázati útmutató). A részletes program leírást lásd a http://ec.europa.eu/youth/yia/yia_programme_guide_hu.doc . További információkat találhatsz a következõ honlapokon: http://ec.europa.eu/youth/yia/index_en.html és http://www.anpcdefp.ro/

Gheorghe Florescu (Bibliotecaru) kérdezi: Poate nu ştiu maghiara, dar am reuşit să ajung la mesaje. :)Am şi eu o cerinţă de la europarlamentarii UDMR, o cerinţă pe care am exprimată prin email şi la partidul domniilor voastre, fără a fi primit un răspuns măcar de confirmare a mesajului. Dar să trec peste asta.Cererea mea, dacă o pot numi aşa, era şi este să avem pe teritoriul României şi făcut de români un site specializat pe valori etnografice care să cuprindă toate minorităţile naţionale plus majoritatea românească. Modelul de la care am pornit este un excelent site similar maghiar de e-radio aflat la adresa:http://www.folkradio.hu/ .Ca român aş vrea şi eu aşa ceva, un site de etnografie autentică, nu prostiile prezentate drept folclor pe la televiziunea publică. Trebuie să spun că un astfel de site înseamnă o cheltuială de câteva sute de RON şi o sarcină în plus la o casă de cultură sau la un institut cultural. Nu este nimic insurmontabil. Cum UDMR-ul are ca scop

Frunda György válaszol:

Mulţumim pentru interesul Dumneavoastră!

Cred că realizarea unui site specializat pe valori etnografice autentice poate fi realizat cel mai bine de către specialiştii români şi maghiari care se ocupă cu etnografie, cum sunt cei de la universităţi, muzeele satelor etc. Europarlamentarii UDMR pot să ajute cu informaţii despre programele europene în care s-ar încadra o astfel de iniţiativă. Iar UDMR ca atare poate promova această idee care ni se pare foarte interesantă şi vă mulţumim pentru ea.

 

jenczy kérdezi: Mikora varhato a megyek (judetec) megszünese es az eu-regiok eletbe lepese ? Meg szeretnem jegyezni, hogy nagyon tetszik az RMDSZ altal ajalt euroregiok mert a Patium is ahonan szarmazom (18 eve Münchenben elek) ki hansolyozodik es persze a szekelyföld amivel kapcsolatban csak azt nem ertem, hogy miert ugy alnak romaniaba ehez a dologhoz mintha valami ujat akkarnanak a szejelyek az autonomiaval ez mar egyszer volt. Tehat a szekelyek nem kerik az autonomiat hanem visza kerik mert ezt Ceausescu vete el felosztvan harom megyere a szekelyföldet. De hat Ceausecut falhoz alitotak mert rosz politikat csinalt akkor ezt miert nem csinaljak visza ?

Winkler Gyula válaszol:

Tisztelt Uram!

A megyék megszűntetése egyelőre nincs napirenden. Amint az Ön is olvashatta az RMDSZ kezdeményezett egy vitát a fejlesztési régiók átalakításáról, sőt egy konkrét javaslatot is letett az asztalra. Amennyiben érdekli az elemzés és a javaslat megtalálható a http://www.rmdsz.ro/script/docs/Regiok/fejlesztesi_regiok.pdf címen. Köszönjük érdeklődését.