Sajtófigyelő

Elemez az RMDSZ
Új Magyar Szó, 2007. november 28.

„Meg kell néznünk, hogyan biztosítjuk az RMDSZ és a romániai magyarság egységét a következő választásokon, és ennek érdekében azokkal ülünk le tárgyalni, akikkel ez megvalósítható” – jelentette ki tegnap az ÚMSZ-nek Markó Béla RMDSZ-elnök. »

Szóhullám
Új Magyar Szó, 2007. november 28.

Nem beszélve arról, hogy ha nem vigyázunk, éppen a vasárnapi erdélyi magyar győzelem árát a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások során fizeti meg az erdélyi magyarság, ez a csapdahelyzet viszi politikai bukásba az erdélyi magyar politikai elitet. Most már szinte közhelyszámba megy, hogy a passzív többség nyerte meg nekünk a három brüsszeli képviselőhelyet. »

KI HOL GÓRÉ? - Háromszéken tarolt Tőkés, Hargita döntetlen, a többi magyar az RMDSZ-t támogatta
Transindex. 2007. november 28.

A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint az RMDSZ 282 929 szavazatot kapott a november 25-i Európa Parlamenti választásokon, míg a függetlenként induló, a szavazólapon Tökés Ladislau néven szereplő Tőkés László 176 573-at. »

Megvonták a politikai bizalmat
Szabadság, 2007. november 28.

Megvonta a politikai bizalmat Markó Béla szövetségi elnök Toró T. Tibortól, amiért részt vett Tőkés László püspök, EP-képviselő kampányában. A Temes megyei képviselő – bár felkérték erre – nem szándékszik kilépni a frakcióból. A tegnapi ülésen Garda Dezső Gyergyószék képviselője is megrovásban részesült, amiért megjelent Tőkés kampányrendezvényén. »

„Nincs szó sikerről, csupán szerencséről, megismételhetetlen szerencséről” - véli Bányai Péter politikai kommentátor
Szabadság, 2007. november 28.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy ha a jövő évi parlamenti választásokig nem növekedik lényegesen az RMDSZ népszerűsége, akkor még egyszer be nem jut a törvényhozásba. Ez a 450 ezer szavazat – ha optimistán azt feltételezzük, hogy Tőkésék és Markóék összefognak – nem lesz elég az 5%-os parlamenti küszöb eléréséhez. Hacsak a román szavazók teljesen el nem alszanak … »

Tanulságok
Nyugati Jelen, 2007. november 28.

29%-kal a demokraták végeztek az első helyen, szinte megduplázván 2004-es eredményüket. Alaposan átrajzolták a politikai térképet: először fordult elő 1989 után, hogy egy párt egymagában megelőzi az SZDP-t. Noha győzelmük egy pillanatig sem volt kétséges, a várt 35-40%-nál jóval kisebb arány a demokraták gyenge pontjaira világít: a túlzott “osztályfőnökre” való támaszkodás, illetve az önteltség, hiszen a biztos győzelem tudatában roppant vérszegény kampányt folytattak. »

EP-választásokról – másképp
Új Magyar Szó, 2007. november 28.

A PRM Moldovában és a déli megyékben teljesített a legjobban – ám ez nem volt elegendő a bejutási küszöbhöz. Az 5 százalék alatti eredményét Gigi Becali Új Nemzedék Pártja is Erdélynek „köszönheti”, ahol mindössze 3 százalék mondott rá igent, miközben Moldvában, Havasalföldön, Olténiában, Dobrudzsában és – nem kis meglepetésre – Bukarestben is meghaladta az 5 százalékot. »

"Halálugrás volt, védőháló nélkül" - választási értékelô dr. Kelemen Atillával, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökével
Népújság, 2007. november 28.

Nekem senki ne mondja azt, hogy valaki előre látta, hogy a román részvétel ennyire alacsony lesz, s azt őszintén el kell mondani, hogy ha csak 40%-a elmegy az országnak szavazni, akkor sem az RMDSZ, sem Tőkés László nem jutott volna be. »

Román listáról is győzött magyar
nagyvárad.ro, 2007. november 28.

"Az apám a PNL egyik alapító tagja. Engem a liberális ideológia vonzott. Amikor egyetemista voltam, akkor jött fel a liberálisok fiatal generációja, és szimpatikusak voltak." Csibi politológiát tanult, az alapképzést magyarul, a mestert angolul a doktorit románul végezte. »

Győzelem
Nyugati Jelen, 2007. november 27.

A választásnak azonban van egy teljes – nemcsak részleges – nyertese is: maga az erdélyi magyarság! Amely a vészharangok ellenére megfontoltan kezelte a magyar–magyar konkurencia teremtette új helyzetet, az átlagnál jóval nagyobb mértékben mozgósította önmagát, irigylésre méltó ügyességgel fordítván előnyére az új kihívást. Büszkén állhat Európa előtt: nemcsak, hogy kiharcolta politikai képviseletét, hanem példátlan demokratikus jelleggel látta el!
»

Számok mögött
Új Magyar Szó, 2007. november 27.

Amúgy a magyar sikerhez nagyon kellett a nagyon nagyfokú román választói apátia. Mert a magyar választói jelenlét – bármennyire dicsérendő, hogy az átlagost jóval meghaladta – abszolút számokban alacsonyabb volt a korábbiaknál. Ami – ünneprontó, kijózanító matematika! – a jövő évi helyhatósági és parlamenti választások tekintetében bizony aggodalomra ad okot. »

„Megint le fogunk ülni tárgyalni” - Interjú Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével, kampányfőnökével
Új Magyar Szó, 2007. november 27.

„Tőkés László a Székelyföldön tartja a legjobban azt a tizenhét évvel ezelőtti legendás alakját, amit a temesvári forradalom kölcsönzött neki, az emberek úgy emlékeznek rá, mint Temesvár hősére, vagyis ők nem a mai Tőkést ismerik.” »

Budapest üdvözli az erdélyiek sikereit
Új Magyar Szó, 2007. november 27.

A magyar parlamenti pártok gratulálnak és örvendeznek a romániai EP-választás eredménye kapcsán, de a politikai csatározásokat az MSZP és a Fidesz sem feledi. »

Túl a szavazathozamon - Márton Árpád RMDSZ-frakcióvezetõ a választási eredményekrõl és az együttmûködésrõl
Krónika, 2007. november 27.

Nem igaz az állítás, hogy a más véleményen lévõknek nincs helyük az RMDSZ-ben. Ezt korábban is láthatóvá kellett volna tenni, bármilyen áron. A politikában sem mindig a szavazathozam a legfontosabb. Én az erkölcsös politikának vagyok a híve. Amikor a politika a sárdobálással, a lefejezéssel, a kirekesztéssel fûzõdik össze, engem többé már nem fog érdekelni. »

Túl az ünneplésen
Népújság, 2007. november 27.

Az RMDSZ-en belül ideje tisztázni, hogy ki kicsoda, és hogy a saját kisebb- nagyobb pecsenyéjének sütögetésén kívül ki mit is hoz a közösbe. Azokat sem árt szemügyre venni, akik hol ide, hol oda kacsingatnak, de ettôl nem zavartatva magukat (csak másokat), szívesen lennének RMDSZ-színekben polgármester- vagy tanácsosjelöltek, netán egyenesen frakcióvezetôk! Miközben, tegyem hozzá, a kampány során, majdhogynem tüntetôen, egy szalmaszálat sem tettek odébb. »

Tájkép csata után
Szabadság, 2007. november 27.

Az is lett belőle, aminek készült: pajzán előjáték a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokhoz. A politikai erőviszonyok letisztultak, hajrá 2008! Addig épp csak annyi idő van, hogy a politikai „elit” magához térjen a vasárnapi szavazás okozta meglepetésekből, és zárja sorait. »

Együttműködésre szólít fel a Szabadelvű Kör
Szabadság, 2007. november 27.

Kevés a valószínűsége annak, hogy a parlamenti választásokon is ugyanez lesz a helyzet. Kifejtik: ahhoz, hogy az erdélyi magyarok a 2008-as megmérettetésen is sikert arassanak, belső választásokat kell szervezni az erdélyi magyarság körében, és az eredmények függvényében létre kell hozni egy olyan, közösségünk sokszínűségét megjelenítő entitást, amelyik győztesként kerül majd ki a jövő évi választásokon. »

Markó: Felelős döntés sorsdöntő pillanatokban
Szabadság, 2007. november 27.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a magyarság az országos átlagot lényegesen meghaladó arányban vett részt a választásokon, és ezáltal példát mutattunk mindenkinek, hogyan kell a sorsdöntő pillanatokban felelősen dönteni.” »

Hódolat a népnek
Új Magyar Szó, 2007. november 26.

Ez volt tehát ezen a választáson a megfontolandó kérdés: nulla összegű-e a „játék”, azaz amit az egyik nyer, pont annyit veszít a másik, és megfordítva? Vagy pedig végeredményében nem lesz nulla összegű – vagyis a magyarság kellő arányú részvétele mind az RMDSZ (legalább) két jelöltjének, mind a független magyar jelöltnek biztosíthatja a bejutást az európai törvényhozás fórumába. »

Tanulság nélkül
Új Magyar Szó, 2007. november 26.

Sajnos nem ez történt. A szemben álló feleknek nemcsak a közös listában nem sikerült kiegyezniük, de Tőkés László már a kezdetektől úgynevezett demokratikus rendszerváltásról értekezett. Ami a terminus bevett jelentése alapján korántsem pusztán a hatalom átvételéről szólna, hanem a másik félnek a hatalomból való kizárását is jelentené. »

Archívum »