A gazdasági növekedést az uniós források hatékony felhasználásával kell biztosítani

2011.12.28. | Európai Parlament , gazdaság , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A gazdasági növekedést az uniós források hatékony felhasználásával kell biztosítani

A 2012-es évet úgy kell alakítani, hogy Románia tartós gazdasági növekedési pályára lépjen úgy, mint a 2001-2008 közötti időszakban – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerdán, Déván megtartott sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság téli előrejelzése szerint Romániában várhatóan a GDP 2,1 százalékos növekedésére lehet számítani 2012-ben, míg ezt a mutatót uniós szinten 0,6 százalékban határozták meg. Az előrejelzéseket újraértékelték, hiszen ősszel az Európai Bizottság optimistábbnak bizonyult mind Románia (3,5-4 százalék), mind az Európai Unió (1,9 százalék) esetében. Ugyanakkor az Európai Bizottság úgy értékeli, hogy Románia jelenleg a befektetők bizalmát élvezi, mind a belső piac, mind a külső piacok stabil finanszírozást biztosítanak – magyarázta az EP-képviselő, aki úgy vélte, ilyen körülmények között Románia biztosítani tudja a fenntartható gazdasági fejlődést a jövőben.

 

„Véleményem szerint a következő időszakban három húzóágazata lesz a gazdasági növekedésnek Romániában. Az export és az ipari termelés, a befektetések – különösen a kormány által meghatározott, hatvan kiemelt fontosságú projekt – valamint az építőipar fellendülése. A 2012-es év vízválasztó év lesz az új, öt-hét évre szóló növekedési ciklus elindításában. Ebben az időszakban nekünk gyorsabban kell fejlődni, mint az uniós átlag ahhoz, hogy megállítsuk a szétfejlődést és felzárkózzunk az európai uniós konvergencia-folyamatokhoz” – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az EP-képviselő elmondta, természetesen a jövő évre vonatkozó gazdasági elemzések ennél bonyolultabbak, hiszen a kormánynak fel kell számolnia az állami intézmények körbetartozásait, ugyanakkor a mezőgazdaság szempontjából várhatóan gyenge év következményeit is meg kell előznie.

 

Winkler Gyula úgy értékelte, gazdasági szempontok szerint a kormánykoalíció döntése a jövő évi helyhatósági és parlamenti választások összevonását illetően helyénvaló volt, hiszen így az első félévben a gazdasági prioritások kerülhetnek előtérbe, csökkentve ezáltal a választási időszakokra jellemző populista intézkedéseket.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.