Bende Sándor: követendő példát mutat Észtország az online közigazgatási ügyintézés terén

2018.09.19. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Bende Sándor: követendő példát mutat Észtország az online közigazgatási ügyintézés terén

Közös találkozóra került sor az észtországi és a romániai parlament törvényhozói között a hét elején Bukarestben. A találkozón elhangozott: Észtország Európában és a világon egyedülálló, online közigazgatási platformot dolgozott ki és működtet, amely segítségével az állampolgárok sorban állás és utazgatás nélkül egyszerűbben bonyolíthatják az ügyintézést.  

„A digitális közigazgatási rendszer csökkenti a bürokráciát, jelentős szerepet játszik a korrupció megelőzésében, és nem utolsó sorban egyszerűsíti az ügyintézést az állampolgárok számára. Észtország követendő példát mutat az online közigazgatás terén, és ezt a példát Románia is követhetné” – nyilatkozta Bende Sándor RMDSZ-es képviselő a több napos találkozó hivatalos megnyitóján. A Hargita megyei politikus hozzátette: fontosak az ehhez hasonló, országok parlamenti törvényhozói közötti találkozók, hiszen kiváló alkalmat szolgálnak a jó gyakorlatok szemléltetésére és a tapasztalatcserére.

Az észt állampolgárok három alkalommal fordulnak személyesen közintézményekhez: házasságkötés, válás vagy földterület és ingatlan eladása esetén. Minden egyebet online el lehet intézni, számoltak be az észt küldöttség tagjai.

A több napos találkozó során központi szerepet kaptak a mezőgazdasági témák is, a csoport a szaktárca miniszterével és a bukaresti parlament mezőgazdasági bizottságával találkozott. „A két ország partnersége fellendítheti a mezőgazdasági termékek kereskedelmét és a turizmust is, továbbá biztonságstratégiai szempontból is fontos az Észtország és Románia közötti viszony, hiszen mindkét ország az Európai Unió határállama” – hangsúlyozta Bende Sándor, az észt küldöttséget fogadó parlamenti csoport vezetője.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.