Hegedüs Csilla: uniós támogatásra van szükség azért, hogy menhelyek épüljenek a családon belüli erőszak áldozatai számára

2019.04.19. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Hegedüs Csilla: uniós támogatásra van szükség azért, hogy menhelyek épüljenek a családon belüli erőszak áldozatai számára

Románia nem tartja be a saját törvényeit sem: nincs elég menhely a családon belüli erőszak áldozatai számára, bár a törvény ezt előírja - hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla a kolozsvári tanácsadó központban, ahol Mayer Hajnal szociális munkással, Oláh Emese alpolgármesterrel, Csoma Botond képviselővel és Antal Melánia, a Kolozs megyei Nőszervezet ügyvezető elnökével találkozott. A központ létrehozása hosszas és kitartó munka eredménye, hatalmas előrelépés az erőszakot elszenvedő áldozatok támogatásában.

„Amikor a Nőszervezettel elindítottuk a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmunkat, nem is sejtettük mekkora gond van Románia-szerte. Habár sikerült előrehaladást elérnünk a sürgősségi távoltartási rendelet törvénybe iktatásával, tudjuk, hogy még rengeteg a tennivaló. Köszönöm Oláh Emese alpolgármesternek, hogy felkarolta a családon belüli erőszak ügyét, és kitartó munkája által megnyílt Kolozsváron ez a tanácsadó központ, ahol a bántalmazottakon segítenek. Köszönöm annak a csapatnak is, pszichológusoknak, szociális munkásoknak, rendőröknek, akik alázattal és nagyon sok szakértelemmel végzik feladatukat, hogy az erőszak áldozatait támogassák, segítsék őket a gyógyulásban, a felépülésben” – nyilatkozta a képviselőjelölt. 

A központ létrehozása hatalmas előrelépés, azonban további fejlesztésekre lenne szükség. Kolozsváron, Kolozs megyében, még mindig nincs egyetlen menhely sem, amely vészhelyzet esetén fogadni tudná a bántalmazottat és annak gyerekeit. Oláh Emese alpolgármester elmondta, hogy nem tudnak a menhely megépítésére uniós pénzekre pályázni, hiszen csak felszerelés beszerzését támogatják.

Hegedüs Csilla szerint a családon belüli erőszak a társadalmunkban létező probléma, ezért az Uniónak is tennie kell azért, hogy a jelenséget megállítsa és segítse az áldozatokat. „Azt kell kérnünk az Uniótól, hogy finanszírozzák a menhelyek megépítését, hiszen ezek létfontosságúak. Ugyancsak mindent meg kell tennünk azért, hogy támogassuk a tanácsadó központ működését, hogy legyen elég szakember, így sikerüljön állandó szolgáltatást nyújtania” – fejtette ki.

„A központ jelenleg munkaidőben működik csak, azonban szeretnénk, ha sikerülne elérni azt, hogy folyamatos ügyeletünk legyen, hiszen erőszakos esetek bármikor előfordulhatnak, nemcsak hétfőtől péntekig. Azonban ha bárki felhív a 0372 799 098-as telefonszámon, mi mindent megteszünk azért, hogy segíthessünk!” – nyilatkozta Mayer Hajnal, a rohamcsapat koordinátora, a központ szociális munkása.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.