Kevesebb bürokráciát és 10 éves érvényességet vezettünk be az útlevél-kibocsátásban

2018.05.23. | Képviselőház
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kevesebb bürokráciát és 10 éves érvényességet vezettünk be az útlevél-kibocsátásban

Döntőházként fogadta el a képviselőház az útlevelek kibocsátásának folyamatát szabályozó törvény módosítását szerdán, május 23-án. A kormány által kezdeményezett törvénytervezetet az RMDSZ úgy módosította a bizottsági munkálatok alatt, hogy a 18 év fölötti útlevéligénylők esetében is 10 éves érvényességgel állítsák ki a hatóságok az egyszerű, elektronikus útleveleket. 

„A módosítás több szempontból is kedvező, hiszen mindamellett, hogy csak 10 évben egyszer kell a hatóságokhoz fordulniuk útlevélújításért az állampolgároknak, kevesebb pénzt kell fizetniük ezért a szolgáltatásért. Ez megspórolt pénzt és kevesebb bürokráciát jelent, de ugyanakkor  nyári időszakban a torlódás is kisebb lesz az útlevélosztályokon, ezért tartottuk fontosnak ezt a módosítást” – nyilatkozta a plénumi szavazást követően Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő hozzátette: a Szövetség törvényhozói már 2017 decemberében kidolgoztak és iktattak egy saját, az útlevelek rendszerét szabályzó törvénytervezetet, ezt azonban az alsóház szakbizottságai elutasításra javasolták, hiszen a kormány utólag átvette az RMDSZ kezdeményezését és saját javaslataként nyújtotta be. „Az RMDSZ képviselőházi frakciójának tagjai a kezdeményezés mellett szavaztak ma, hiszen az, tervezetünknek megfelelően,  pozitív intézkedéseket vezet be. A törvényalkotás szempontjából nem tartjuk szerencsésnek, ha a kormány a törvényhozók javaslatait egyszerűen csak lemásolja, és elveszi ez által a sikeres kezdeményezés lehetőségét a képviselőktől, szenátoroktól. Sajnos, a ma vitatott tervezet nem az első ilyen eset”– hívta fel a figyelmet a Bihar megyei képviselő a plénumi vitát követően. A Szövetség törvénytervezetének kidolgozója Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.