Szenátori mandátuma megvalósításairól számolt be Gyerkó László

2011.12.29. | Hargita , Szenátus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szenátori mandátuma megvalósításairól számolt be Gyerkó László

Politikai programomban három nagy területet jelöltem meg cselekvési prioritásként, célként: a gazdasági fellendülést, a hatékony érdekvédelmet és a működő közösségi autonómia megvalósítását, a három területet egységes egészként kezelve – hangsúlyozta szenátori tevékenységét ismertetve Gyerkó László.

Három éve nyerte el tisztségét Gyerkó László az RMDSZ színeiben, a Hargita megyei 1. sz. szenátori választói kerületben. A 2008. évi novemberi választásokon kapott mandátumát 2008. december 19-én igazolta a parlament felsőháza. Idén decemberben Traian Băsescu államfő kinevezte a Versenytanács plénuma tagjának, ezzel pedig megszűnt szenátori mandátuma és RMDSZ-tagsága is.

– Szenátori működésemnek három éve politikai szempontból mozgalmas időszak volt – mondta Gyerkó László.

Kifejtette, hogy törvényhozói mandátuma ideje alatt a gazdasági fellendülést, a vállalkozói réteg megerősödését szolgálta a szenátusban kifejtett törvényhozói, az RMDSZ gazdasági tanács koordinátoraként végzett politikai tevékenysége és a különböző szakmai szervezetekben betöltött aktív szerepe révén.

– Mindezt felelősségteljesen tettem, hiszen mint programomban is megfogalmaztam: „Nagyokat mondani és ködbevesző ígéreteket tenni lehet, eddigi tevékenységem során azonban megtapasztaltam, hogy az eredményes munka feltétele a precizitás, a pontosan körülhatárolható, számon kérhető feladat megfogalmazása – csak így lehet egyről a kettőre jutni” – emlékeztetett Gyerkó László.

A leköszönő honatya elmondta azt is, hogy a vállalkozói szférából érkezett a politikába, s politikusként elsőrendű feladatának a kis- és középvállalkozások támogatását, e vállalkozói szegmens megerősítését tekintette.

– Törvényhozói munkám révén a törvényhozás sajátos eszközeivel a vállalkozások támogatásán, a vállalkozás-barát környezet kialakításán dolgoztam, s a vállalkozói érdekek megjelenítésén tevékenykedtem civil szervezetekben – a közgazdász társaságban vagy a vállalkozók szövetségében – kifejtett munkám által is – hangsúlyozta.

A versenytanácsba való kinevezése kapcsán elmondta, hogy ez mit sem változtat az előbb vázolt célokon.

– Meggyőződésem, hogy a Székelyföld, általában az erdélyi magyarság felemelkedését a gazdasági megerősödés biztosíthatja – indokolta kijelentését Gyerkó László. – Ha erősek vagyunk gazdasági szempontból, akkor erősek vagyunk minden már területen: az oktatás, a kultúra, a művészetek terén is.

Mint mondta, az RMDSZ-nek a törvényhozásban való aktív jelenléte volt az alapfeltétele a kormányzati szerepvállalásnak, s e kettő együttesen jelentősen megnövelte a szövetség tisztségviselőinek esélyeit, mozgásterét, új lehetőségeket teremtve az elmaradt székelyföldi infrastruktúra fejlesztésére, források bevonására, a térség hátrányának ledolgozására.

– Nehéz időszak volt az RMDSZ számára az elmúlt három esztendő, ugyanis a kormányzati szerepvállalás a gazdasági válság körülményei közepette nagyon népszerűtlen, a kényszerű megszorítások ódiuma óhatatlanul a kormánykoalíció pártjainak képviselőin – így az RMSZ tisztségviselőin – csapódik le, de állítom, hogy mindeddig sikerült szakmai szempontból megállnunk helyünket – hangsúlyozta, megjegyezve: – A versenytanács plénumának tagjaként ezt a szakmaiságot akarom tovább vinni, érvényre juttatni, a kis- és középvállalkozások megerősödése, a vállalkozásbarát környezet biztosítása érdekében.

Végezetül kiemelte, hogy törvényhozói munkája során jelentős segítséget kapott a szenátori választókerületében tevékenykedő önkormányzatoktól, politikai és szakmai szervezetektől. – Ezt a közös munkát szeretném megköszönni mindannyiuknak – hangsúlyozta.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.